Pexin matkassa

Seitsemisen kansallispuisto läskipyörällä


Olimme suunnitelleet vaimoni kanssa, että 24 ja 25.7.2021 olisimme jossakin kansallispuistossa läskipyörillämme tekemässä reissua. Näin sitten asiat alkoivatkin toteutua ja kotona piirtelin reittejä kartalle. Seitsemisen kansallispuiston kartta tulostukseen ja suunnitelmaa vain kehiin. Puisto oli meille hieman ennestään tuttu, mutta silloinen reissumme kattoi vain pintaraapaisun nykyiseen.


Lähdimme liikenteeseen Seitsemisen luontokeskuksen parkkipaikalta, jonne jätimme myös auton. Tämä oli oikeastaan ensimmäinen yön yli reissumme polkupyörillä, joten tavaroiden osalta asioita sai hieman miettiä. 😀 Piti ottaa mukaan tarpeeksi vähän, mutta silti tarpeeksi paljon. 😁 Teltta olikin välttämätön varuste meille ja pääsyimme pieneen kahden hengen telttaan. Tästä kokemuksia hieman myöhemmin. Turhaa painolastia ei kannattanut haalia mukaan. Ensimmäiseksi kokeilimme kiinnittää teltan pyöräni tankoon. Kunnon sidontavälineillä se tuntuikin istuvan ja pysyvän siinä mukavasti. 😆 Olkoon siis siinä.

Valmiina lähtöön kohti Koveron tilaa.

Tervetuloa matkaan mukaan!

Kirkaslampi

Lähdimme kulkemaan matkaa aivan rauhassa, sekä pysähdyimme valokuvaamaan upeita maisemia. 😄 Vaikka lauantai aamupäivä olikin melko viileä ja aurinko näyttäytyi silloin tällöin pilvien takaa, ei tunnelmaa puuttunut. Päivää kohden sää lämpeni mukavasti. Kirkaslampi näytti todella kauniilta.

Kovero

Kovero, sellainen mukava paluumatka entisajan elämään ja tunnelmaan muutenkin. Upea tilaisuus käydä tutustumassa tälläiseen miljööseen. Ihan kaikkia kuvia en tähän julkaise, joten jää sinullekkin varmasti jotain vielä nähtävää, kun täällä menet vierailemaan. Täällä oli kulkijoille myös lämmin ja ystävällinen vastaanotto, kiitos siitä! 🙂

Koverolta jatkoimme matkaa kohti Multiharjun pysäköintipaikkaa, jossa päätimme pitää vielä sellaisen lyhyen välipalatauon. Päivän lämpötila oli jo korkeimmillaan ja pieni selkäkevennys ei haittaa koskaan. 😆 Repun kokonaispaino kuitenkin selässä oli tuntuva. 😂

Multiharjun parkkipaikka ja infopiste. Hyvä lähtöpaikka kävellen tapahtuvaan retkeilyyn. 👍
Tuonne me mennään!
Copyright 2021 Hanna Niemistö

Saari-Soljanen ja Kirkas-Soljanen

Matkasimme kohti Saari-Soljasta, joka oli seuraava pysähdyspaikkamme. 👍 Alueelta löytyy hyvät palvelut, sekä matkailuajoneuvopysäköinti -mahdollisuus. 😀 Täälläkin on erinomaisen siistit wc-tilat, kuten koko puiston alueella. 🙂 Kirkas-Soljanen on heti seuraavaksi ja nämä kaksi kokonaisuutta muodostavatkin tällä alueella oman pienen “kyläalueensa”. 🤩

Kirkas-Soljasen kaivo oli kohde, joka täytyi laittaa muistiin. Siihen tullaan vielä palaamaan tälläkin reissulle viimeistään seuraavana päivänä, eli sunnuntaina. 🙂 Otetaan tähän vielä pari kuvaa kaivolta ja varauskeittokatokselta.

Copyright 2021 Hanna Niemistö
Hyvää talousvettä 👍

Jatkettiin tästä vielä matkaa ja käytiin Rysäslammella, jossa sijaitsi myös Metsähallituksen ylläpitämä laavupaikka. Pari tietä ajettiin hieman hukkaan, mutta sitten alkoi oikeaa reittiä taas löytymään. 😄 Reilun kymmenen kilometrin lisäpituus tuli tästä “päähän pistoksesta” lisää matkaa. 🤣 Tiesin, että Pirkantaival halkoo tuosta kohdasta reittiä ja aluksi olikin ajatuksena mennä sitä pitkin telttapaikkakohteeseen. Pirkantaival näytti kuitenkin niin umpeen kasvaneelta, että ei ollut mitään järkeä rasittaa itseään yli neljää kilometriä – kenties mahdottomassa polussa ajaa pyörällä. 🥵 Palattiin siis kaivon kautta ja sai vielä tehdä vesitäydennyksen ennen matkan jatkumista. Otetaan nyt kuitenkin tähän edes pari kuvaa Rysäslammelta.

Määränpää Liesijärvi

Suunnitelmien mukaan lähdemme kohti Liesijärven laavua ja oletettua telttailualuetta. Kohteesta ei ollut sen tarkempaa tietoa, mutta emme sitä käytännössä tarvinnutkaan. Pyöräreitti vie suoraan järven laavulle. Tarvitsemme vain pienen pläntin maata, jonne saamme teltan pystyyn – that’s it! 🤣

Copyright 2021 Hanna Niemistö
Liesilammi puiden välistä.
Hyvät opasteet ovat apuna matkalla.
Liesilammi.

Tasainenkangas kuljetti meitä ihanaa metsäpolkua pitkin kohti Liesijärveä. Päivän kuljettu matka alkoi pian olla päätöksessään ja oli aika antaa myös aikaa levolle. Seuraava päivä olisi kuitenkin melko raskas. 😀

Kaunista maisemaa ja edessä häämöttää pian leiripaikka.
Minä ja vaimoni Hanna matkalla Liesijärvelle.

Saavuimme järvelle ja suoraan juurakkoista polkua pitkin Liesijärven laavulle. 👍 Yksi etappi siis oli saavutettu ja oli aika alkaa miettimään leirin pystyttämistä. Alkoihan tuo nälkä jo ilmoittamaan itsestään mahan pohjassa. 😆 Palataan Liesijärven maisemaan vielä hetken päästä. Meidän oli aika etsiä sopiva paikka teltalle. Kohti telttailualuetta. 👍

Liesijärven laavu.
Telttailualue on selkeästi merkitty.

Leiri kuntoon

Nyt oli sen verran iskenyt nälkä mahan pohjiin, että oli aivan ensimmäiseksi otettava retkikeitin esille. 😂 Jäiset makkarat olivat sulaneet sen verran, että oli aika pistää pannulle koko paketti ja nauttia niistä uurastuksen jälkeen. 😉 Otettiin telttapaikka mukavan varjoisesta ja rauhallisesta paikasta, joten täytyi jo ohutta takkiakin sovitella päälle.

Leiripaikan tarkastelua ja paistohommien aloittelua.

Kahden hengen teltta ei valtavan isoa aluetta vaadi, joten tämä paikka oli meille kuin tehty. 👍 Pyörät saatiin nojaamaan puun molemmin puolin, josta ne vielä yhdistettiin ketjulukolla toisiinsa. Yöksi sitten vielä liiketunnistimetkin aktivoitiin. Lähdetään katsomaan nyt miltä ne meidän käristemakkarat nyt sitten näyttivätkään. 🤣

Ostimme kumpaankin pyörään tuollasiet mukavat etulaukut Minimanista. Omassa laukussani kulkee jatkossakin Trangia, aina kun on kysymyksessä pyörillä tapahtuva pidempi toiminnallinen retki. Voisi sanoa, että se oli kuin Trangialle tehty! 😂 Välillä meno on melko kovaa, joten kattilat ja kannet kannattaa suojata niin ettei turha kolina pääse hermostuttamaan. 😁 Itse olin ratkaisuun todella tyytyväinen. 👍

Siinä viereisessä kuvassa sitten paistuukin ensimmäinen erä syötäväksi. Kyllä täytyy sanoa, että Trangialla paistettu makkara sinapin kanssa saa makuhermot paukkumaan onnesta. 😋 Hyvää oli ja paketti kahteen henkeen tuhottiinkin melko nopealla tahdilla. 😊

Teltta paikalla!

Noin kello 22:00 jälkeen illasta vielä keiteltiin puuroa ja juotiin lämmintä juomaa. Oli oikein ihana sujahtaa telttaan ja painaa päivän päätteeksi pää alas ja vaipua omalla ajallaan unten maille. 🥳

Sunnuntain aamua Liesijärvellä

Täytyy sanoa, että aamu oli rauhallinen. 😇 Alue oli hiiren hiljainen vaikka illasta vielä kaukaisempi alue täyttyi telttailijoista. Me olimme eristyksissä muista, omassa pienessä metsäkaistaleessa. Olisiko aamulla kello 10:00 oikein heräilty vasta ja puolisen tuntia siitä keiteltiin vasta aamun ensimmäiset kahvit. ☕️

Aamukahvin aika!
Makuupussin tuuletusta.

Aamun ja aamupäivän tunnit taittuivat kuin itsestään ja olikin jo pian ajateltava päiväruokaa. Vaimolle laitettiin Jalostajan jauhelihakeitto kattilaan lämpeämään ja itse olin valinnut matkalle Jalostajan hernekeiton. 😋 Täytyy myöntää, että tuo hernekeitto on näistä valmiskeitoista sellainen missä on paljon syötävää. Linkistä voi tutustua näihin keittoihin: https://www.jalostaja.fi/ryhma/

Vaimo kertoi myös, että hänellä on hieman heikonlainen olo. Ruvettiin siis kokkaamaan, josko olo tuosta vähän kohenisi. Olimme laskeneet vesivarastomme niin, että pärjäämme kevyesti aamun kokkailut ja kahvit. Nautittavaa vettä oli kuitenkin jäljellä vielä hyvin. ☺️

Hernekeitto on kyllä niin täydellinen retkiruoka kesään ja talveen. 😁 Luonnossa se maistuu niin mahdottoman hyvältä ja saa mielen kyllä fiilistelemään. 🥰

Päivän ruoka syötynä on hyvä käydä ihastelemassa nämä kauniit maisemat! 😍 Liesijärven leiripaikkaa kiittäen on aika lähteä jatkamaan matkaa. Lähdemme kohti Kirkas-Soljasen kaivoa, sillä meidän on saatava tälle päivälle vielä tarpeeksi vettä matkaan mukaan. Teimme myös hieman muutoksia telttakuljetukseen näin kokeiluna. Vaimo otti reppuunsa teltan kepit ja minä omaani telttakankaan. Tämä oli todella mukava ratkaisu ja harkitsemisen arvoinen tapa tulevilla pyöräreissuilla. 😀 Mainittakoon vielä, että myös tankokiinnitys toimi todella hyvin. Teltta ei missään vaiheessa ollut tiellä.

Kaivolla meidän oli aika katsoa kuitenkin totuutta silmiin ja keskustella tämän hetkinen tilanne vaimon voinnin kannalta. Juotavaa oli saatava laskemaan koneistoon, sillä paahtavan lämmin aurinko oli jo noussut meitä hellimään. 🥵 Vaimon olo oli toki jo vähän kohentunut, mutta ei tarpeeksi. Emme olleet valmiita jatkamaan pidemmän kaavan mukaan tulevaa tuntematonta polkua. Päätimme ottaa ja palata lähtöpaikkaan jo tuntemaamme tietä, jolloin minimoimme turhat riskit. Kevyttä polkemista paluumatkalla ja upeiden maisemien ihailua. 🤩 Paluumatkallamme teimme vielä useamman pysähdyksen ja tauotimme kulkuamme muutenkin.

Saavuimme hieman väsyneinä, mutta onnellisina luontokeskukselle, jossa myös meidän auto odotti. Pientä pakkausta autoon ja kävimme vielä nauttimassa luontokeskuksessa jäätelöt. 😋 Vaimonkin olo oli jo normaali ja hän halusikin ajaa automme kohti kotiamme. 😍 Olipas se taas jälleen kerran aivan upea reissu. 😀 Onnelliset retkeläiset saivat taas takataskuunsa aivan upean kokemuksen, luonnon omilla mausteilla. 😂 Jokainen retki / reissu on ainutlaatuinen. Koskaan ei voi tietää mikä huomenna odottaa, mutta tärkeää on aina ajatella rauhassa, järkevästi ja keskustella.

Kiitos, jos olit tämänkin reissun mukana ja jaksoit tutkia myös kaikki kuvat. Huomasithan, että klikkaamalla kuvaa ne avautuvat uudelle välilehdelle suurempana? 😀 Tervetuloa seuraavalla kerralla uuden reissun pariin! Kenties nähdään matkalla?


Lauantain pyörämatka.
Sunnuntain pyörämatka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *