Pexin matkassa

Arpainen – viiden tähden harju


Ulkoilu- ja vaellusreitti


Arpaisten ullkoilu- ja vaellusreitti on noin 50 km pitkä kokonaisuus, joka pitää sisällään kolme lyhyempää reittiä. Ulkoilualueen tukikohtana toimii Arpaiskämppä, joka tarjoaa matkailijalle hulppeat mahdollisuudet virkistäytymiseen. Kämppä on autiotupa, joka on avoinna kaikille, sekä alueella on vapaassa käytössä oleva jokirantasauna. Hyvä puuvarasto / WC -yhdistelmä toimii hienosti ja kokonaisuus luo alueesta erittäin siistin yleisvaikutelman. 👍🏼 https://www.arpainen.fi/

Hetki määränpäähän


28.7.2020 : Lähdettiin koko perheen voimin matkaan kohti Arpaisten kämppää. Meidän päällimmäinen tarkoitus oli, että yöpyisimme kuitenkin teltoissa harjun päällä. Olin hetki sitten tiedustellut liikuntakoordinaattorilta alueen telttailukäytännöistä ja sain hyviä vinkkejä reissulle. Reilun 100 km ajetun matkan jälkeen saavuimme itäiselle parkkipaikalle, josta matkaa kämpälle oli vain noin 600 m. Parkkipaikan tarkat tiedot löydät Arpaisten sivustolta: https://www.arpainen.fi/fi/perille

Opastus itäiseltä parkkipaikalta kohti kämppää.
Saat eteesi heti alussa kartan, josta voit helposti tarkastaa sijainteja.


Kohti kämppää


Kuljettiin mukavaa “kärrypolkua” kohti kämppää. Kävelypolku parkkipaikalta kämpälle oli erittäin hyvä, jossa onnistuisi myös lastenvaunujen kanssa kulkeminen. Juuri ennen kämppää tulee silta kapean Hirvijoen ylitse. ⬇️

Pieni kaunis Hirvijoki kulkee Arpaisten lävitse.

Arpaisten autiotuvan kyljessä on pieni infotaulu ja postilaatikko. Infotaulu kannattaa alkujaan lukaista lävitse ja ottaa tärkeimmät puhelinnumerot heti matkaan mukaan. Alue on siis Metsähallituksen hallinnoima ja Ison Koirajärven harju kuuluu Natura-2000 verkostoon.

Infotaulu autiotuvan seinässä.


Arpaisten autiotupa

Arpaisten autiotupa


Arpaisten autiotupa ei jätä kylmäksi ketään. Sisään astuessa välittyy kulkijalle heti autiotuville perinteinen tunnelma ja se myöskin näkyy. Sisältä löytyy kaikki tarvittava kulkijan tarpeisiin, vaikka olisi vähän kauempaakin matkalla. 😀


Illan tunteina tässäkin mökissä on takuuvarmasti kirjattu ylös useammat reissumuistelmat. Ajan kuluttamaa kalustetta löytyy upeasta tuvasta. Talvellakaan kämppä ei jätä retkeilijää kylmäksi, sillä autiotuvasta löytyy hyvät lämmitysmahdollisuudet. 😀

Talvikelitkään eivät vie tässä tuvassa voittoa!
Takaseinällä on vähän nukkumatilaa.

Arpaiskämppä on rakennettu vuonna 1925. Se onkin yksi Suomen eteläisimmistä autiotuvista. Kämpän on rakentanut Kaarle Leppäkangas. Kämppä on neljälle henkilölle. Lue kämpän tiedot Metsähallituksen sivulta: https://www.luontoon.fi/arpainenautiotupa

Puuvarasto ja WC

28.7.2020 puuvaraston tilanne näytti tälläiseltä 👍


Heti puuvaraston oikealta reunalta löytyy WC, joka osoittautui erittäin siistiksi ja käyttökelpoiseksi.

WC puuvaraston reunalla.


Sauna ja lähde

Sauna oli hieno ja siistissä kunnossa.
Kyllähän täällä kelpaa jo löylytellä. 😁
Lähde (veden juomakelpoisuutta ei ole tarkistettu)
Saunan nuotiopaikka


Saunan, että kämpän lähettyviltä kummastakin lyötyy nuotiopaikka. Saunoilemisen lomassa on helppo vaikka käristää muutama makkara tai nauttia muusta retkieväästä nuotiolla. Muista, että metsäpalovaroituksen aikana näissäkään ei saa pitää tulta. Tarkasta aina alueen varoitukset osoitteesta: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset/

Iso Koirajärvi ja harju



Iso Koirajärven vieressä on harju, joka kuuluu Natura-2000 verkostoon. Harjun päällä kulkee mukavan leveä polku, jota on vaivatonta kulkea. Alue on myös suosittua maastopyöräilykohdetta, joten muista huomioida myös alueella muut liikkujat. 😄 Järvellä on pituutta reilut pari kilometriä, joten harjualue on melko näyttävä.

Iso Koirajärvi
Iso Koirajärvi


Alueella kulkee vaihtelevasti pienempiä polkuja. Koska harju kuuluu Natura-2000 verkostoon pyritään retkeilemään vain merkityillä poluilla.

Telttailu alueella


Arpaisen ulkoilureitistöllä telttailu on sallittua tilapäisesti siellä missä liikkuminenkin (Jokamiehenoikeus). Arpaisten rakennukset (autiotupa, puuvarasto ja sauna) eivät ole asumuksia, joten telttailu on sallittua niidenkin lähettyvillä, siellä missä liikkuminenkin. Lue kuitenkin ensin asiaa jokamiehenoikeudesta: https://www.luontoon.fi/jokamiehenoikeudet

Meidän hetki


Harju oli melko hiljainen, muutama ohikulkija pysähtyi lepäämään. Hekin lähtivät. Meidän perheen hetki oli alkanut ja valtasimme harjun yhden osion omaan käyttöömme. Meidän tarkoituksena oli nauttia vain mukavasta oleilusta luonnon lähellä. Pitkät kävelyretket saivat jäädä, sillä meillä oli myös nuori, karvainen vauvamme mukana. Halusimme luoda hetken, jossa vain tutustutamme vauvaamme siihen mitä teemme. 😁

Trangialla ruokaa


Yksi asia mistä en enään haluaisi luopua on tuo retkikeitin. Trangia on lunastanut paikkansa minun retkirepustani nyt ja aina. Tuo on vaivaton tapa valmistaa vähän suurempaakin juttua ja kaiken päälle yllättävänkin tehokas kapine. 😃 Huomioida täytyy myös, että tämän käyttö on sallittua myös metsäpalovaroituksen aikana. Toisin sanoen voit keittää ruokasi aina kun haluat. 🙂

Ranskalaiset…
Makkaralla 😄
Kahvihetken taikaa 😍


Arpainen tarjosi rentouttavia hetkiä hiljaisessa luonnossa. Kaunis harjumaisema jäi mieleen, sekä kutsuu aivan varmasti uudestaan vierailemaan. 😊 Täällä oli ihmisen hyvä hiljentyä.

Vauvakin väsähti kauniista luonnosta 😀


Kaunista


Syötiin, juotiin ja höpistiin kaikkea mukavaa. Kaunis harjuluonto rauhoitti ja vei mieltä lähemmäksi luontoa. Meidän hetki sai taas arjen tuntumaan paljon kaukaisemmalta. Ollaan tankattu luonnon rauhaa nyt oikein kunnolla. Arpainen jätti jotain mikä meidän pitää vielä käydä kokemassa. Tänne ehdottomasti uutta reissua! Hyvät fiilikset reissusta! 😄

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *